Grote opkomst Klimaatstaking en Klimaatmars in Den Haag

Volgens de politie waren er vandaag circa 25.000(!) mensen naar de Koekamp in  Den Haag gekomen om aan de Klimaatmars en de Klimaatstaking deel te nemen

Wereldwijde actie
In de hele wereld worden vandaag weer protestacties gehouden voor een ambitieuzer klimaatbeleid. In Nederland trok vanmiddag een grote Klimaatmars met naar verluidde 250.000 mensen door het centrum van Den Haag vanaf de Koekamp..

De initiatiefnemers willen met hun acties de politiek ervan doordringen dat meer maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onder de deelnemers zijn vijf scholieren uit Wageningen, die afgelopen week te voet naar de Hofstad trokken. Diverse scholen en maatschappelijke organisaties sluiten hun deuren en ook diverse commerciële bedrijven gaan dicht voor de Klimaatstaking.

De wereldklimaatstaking moet een tweede golf van protest inluiden, nadat de eerste golf begin dit jaar. Zo trokken begin februari duizenden scholieren uit het hele land onder schooltijd naar Den Haag om meer actie tegen klimaatverandering te eisen.

De protestbeweging is geïnspireerd door de Zweedse tiener Greta Thunberg, die afgelopen week onder vuur kwam te liggen na haar emotionele speech op de klimaattop in New York. Het bekende ‘klimaatmeisje’ zal later vandaag voorop lopen in de klimaatmars in de Canadese stad Montreal.

In Nieuw-Zeeland kreeg de wereldwijde klimaatactiedag een vliegende start. In de hoofdstad Wellington liepen tienduizenden mensen in een protestmars naar het parlementsgebouw. Ook in andere steden in Oceanië, Azië en Europa gingen al talloze mensen de straat op.

Werk
Het ‘Fridays for Future’-protest is al lang geen aangelegenheid meer van enkel scholieren. Ook veel volwassenen hebben zich erbij aangesloten. In Nederland steunen tientallen maatschappelijke organisaties de actie, waaronder de natuur- en milieubeweging en linkse politieke partijen. Maar bijvoorbeeld ook vakbond FNV, de Fietsersbond en OxfamNovib.

De zorgen van de mensen die de straat opgaan voor een ambitieuzer klimaatbeleid zijn gegrond, stellen meer dan 1700 Nederlandse wetenschappers. Zij hebben een steunbetuiging aan de klimaatstaking gepubliceerd op de website van Scientists4Future NL.

Het woord ‘staking’ wil overigens niet zeggen dat werknemers zonder problemen hun werk kunnen laten liggen. Het wettelijke stakingsrecht geldt alleen voor werknemers die het werk neerleggen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

,,Als je in de problemen komt op je werk, kun je beter een vrije dag nemen. Maar ga vooral het gesprek over klimaatverandering aan op je werk, dat is superbelangrijk’’, zei eerder een woordvoerster van Fossielvrij Nederland, een van de actiegroepen die het protest organiseren.

PS
Heb je ruimte om de staking financieel met een klein of groot bedrag te steunen? Dat zou heel fijn zijn! Ga naar voor het maken van een donatie naar deze website. Elke donatie, hoe klein ook, telt mee! Alvast bedankt!

https://neos.blog/

The post Grote opkomst Klimaatstaking en Klimaatmars in Den Haag appeared first on Neo de Bono.com.

source https://neodebono.com/grote-opkomst-klimaatstaking-en-klimaatmars-in-den-haag/

Leave a comment